Wat is het TTN?

Tijdens het Theatersport Toernooi van het Noorden komen 15 teams uit Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel samen om een weekend lang voorstellingen te spelen.
Bij het TTN staan plezier, ontwikkeling, experimenteren en leren van elkaar voorop. Het staat bekend om zijn typische ‘huiskamergevoel’, waarbij zowel het publiek als de spelers een mooie tijd hebben!

De opzet van het toernooi verschilt van anderen, doordat alle teams zo veel mogelijk speeltijd wordt gegund, er ‘kootsjes’ aanwezig zijn voor alle teams en voor de rechters geldt dat ze een iets andere insteek hebben dan gebruikelijk.

Rechters bewaken het verloop van de voorstellingen en beoordelen de scenes zo objectief mogelijk. Zij zijn er echter ook voor de spelers. Op het TTN proberen rechters namelijk zo veel mogelijk bij te dragen aan de ontwikkeling van teams op het toernooi zelf. Dit doen zij door middel van constructieve feedback.

Wat is Theatersport?

Theatersport is één van de vele vormen van improvisatietheater. Het kenmerkt zich door korte scènes van maximaal vijf minuten. De scènes worden volledig ter plekke verzonnen – geïmproviseerd – door de spelers.

Het publiek heeft bij theatersport een belangrijke rol: de spelers hebben hen nodig voor het geven van suggesties! Voordat zij beginnen met het spelen van de scènes kunnen zij vragen om input voor die scène, bijvoorbeeld een locatie, een betekenisvolle relatie of een levensgebeurtenis. De mogelijkheden tot uitvragen zijn eindeloos en de antwoorden vanuit het publiek net zo.

Tijdens een theatersportwedstrijd spelen 2 teams tegen elkaar. Een deskundige jury (de rechters) geeft punten voor het spel en op die manier komt er een winnaar uit de bus.